Udělejme z Prahy 4 lepší místo!

LM_logoKolik lepších míst vznikne ve školách v Praze 4? Nabízíme 150 000 korun na nejlepší dětské nápady

Praha, 12. dubna 2017 – Další ročník soutěžního projektu o nejlepší nápady na zlepšování základních škol v Praze 4 je v plném proudu. Děti z patnácti zapojených škol diskutují ve výuce o tom, co je to veřejný prostor a vymýšlejí, jak by chtěly vylepšit svou školu a její okolí. A skvělých nápadů se rodí spousta! Soutěží se o 3 x 50 000 korun na tři nejlepší nápady, jejichž realizaci finančně podpoří Česká spořitelna, Česká spořitelna – penzijní společnost, ČEZ ESCO, O2 Czech Republic, ROSSY service a městská část Praha 4. Projekt je realizován pod záštitou radního pro školství a mládež Jaroslava Mítha a radního pro životní prostředí Ondřeje Růžičky. Organizátorem je Lepší místo.

Děti z patnácti zapojených základních škol projdou několika fázemi projektu. Učí se vnímat své okolí v nové perspektivě a přemýšlejí, jak by mohly prostor, ve kterém se pohybují, zlepšit. Své nápady na zlepšení škol mohou posílat do 20. dubna přes aplikaci Lepší místo. „Děti se během soutěže učí zpracovávat své projekty, prezentovat je, být aktivní, a to jsou pro jejich budoucnost nedocenitelné dovednosti. Teorie a praxe jdou ruku v ruce,“ pochvaluje si Jaroslav Míth. „V loňském roce vznikla v rámci tohoto projektu učebna na balkóně na ZŠ Mendíků a venkovní amfiteátr na ZŠ Ohradní. Ale děti přišly s mnoha dalšími skvělými nápady na zlepšení škol a my je v jejich aktivitě chceme znovu podpořit,“ pokračuje Ondřej Růžička.

Společně s vedením jednotlivých škol budou vybrány za každou školu tři nejlepší nápady, které studenti rozpracují do prezentací, v nichž je například i část věnovaná rámcovému rozpočtu. „Vždycky jsme usilovali o to, aby se dařilo všem kolem nás. Stojíme za řadou projektů, které pomáhají k dobrému hospodaření, zapojení do komunitního života a zvyšování finanční gramotnosti. Lepší místo ve škole pro nás představuje kombinaci vše výše zmíněného, a proto nám dává velký smysl,“ objasňuje CSR specialistka Markéta Duchková z ČS. „V Penzijní společnosti České spořitelny věříme v dlouhodobá řešení. Ať už je to ve spoření na stáří nebo v udržitelných investicích. Proto vedle etického penzijního spoření a podpory seniorů, chceme podporovat i mladé. A ve spojení s komunitní prací a možností zvyšování úrovně finanční gramotnosti u dětí, je projekt Lepší místo pro Prahu 4, do kterého se zapojila většina místních škol, tím, co nás oslovuje a kde chceme více pomáhat,“ vysvětluje člen představenstva ČSPS Martin Kopejtko.

Průběh první fáze projektu popisuje Lucie Kolková z Lepšího místa: „Vstupujeme do tříd, povídáme si s dětmi o možnostech, jak vylepšit jejich školu či okolí. Co jim ve škole chybí, jaký je jejich sen? Některé nápady jsou opravdu skvělé, zajímavé a netradiční (od venkovní toalety ve tvaru atomové bomby, až po revitalizaci skleníku či úpravu technických dílen). Děti jsou aktivní a projekt je baví – a to baví i nás!“

Během května děti rozpracují své nápady do PPT prezentací a budou mít možnost konzultovat své projekty a jejich zpracování se specialisty z řad partnerů. „Podporujeme děti a mladé lidi, protože věříme, že čím dříve začnou vnímat, že oni sami mohou změnit veřejný prostor, tím hlouběji v nich zakoření touha podílet se na jeho vylepšování,“ uzavírá Marie Mališková za O2 Czech Republic.

Z každé školy postoupí jeden vybraný projekt do finále a svůj hlas bude moci získat každá škola i během veřejného hlasování, které bude probíhat od 28. 5. do 8. 6. na portálu Lepšího místa. V úterý 12. června čeká děti velké finále před nezávislou porotou. Na základě veřejného hlasování a hlasování poroty pak budou vyhodnoceny tři nejlepší nápady, jejichž realizaci podpoří Česká spořitelna, Česká spořitelna – penzijní společnost, ČEZ ESCO, O2 Czech Republic a městská část Praha 4.

Zajímá vás, jaké nápady se urodí v hlavách dětí z patnácti zapojených škol v Praze 4?

Sledujte:

www.lepsimisto.cz

https://www.facebook.com/lepsimisto/

praha4_A5_screen1 praha4_A5_screen2-1

Napsat komentář