ZŠ Křesomyslova na Globe Games 2019

Mezinárodní setkání GLOBE učitelů, žáků a vědců se uskutečnilo 30.5. – 2.6.2019 v Kadani. Naší školu reprezentovali čtyři žáci 7. ročníku doprovázené p. učitelem přírodovědných praktik. V programu čtyřdenního setkání nechyběla vědecká konference žáků s prezentacemi jejich přírodovědných projektů a bádání, terénní poznávací hra v krásné okolní přírodě, exkurze na vzdálenější nevšední místa, workshopy a bohatý doprovodný program s poznáváním zajímavostí města pod vedením žáků kadaňského gymnázia.

Konference byla věnována nejen hlavnímu oslavenci v Kadani Maxipsu Fíkovi, ale i Cílům udržitelného rozvoje organizace OSN. Kromě 250 dětí a učitelů se jí také účastnil vedoucí české informační kanceláře OSN Michal Broža a Kelly Adams-Smith, zástupkyně Velvyslance USA v České republice.

Nádherné letní počasí nás doprovázalo během všech aktivit. Naši i zahraniční účastníci si odvezli mnoho inspirace a odhodlání zapojit se ve škole znovu do GLOBE programu i příští rok a pokračovat tak v mnohaleté tradici starších spolužáků a učitelů.

 

GLOBE (Global Learning and Observation to Benefit the Environment) je mezinárodní vzdělávací program, ve kterém žáci zkoumají přírodu a aktivně zlepšují životní prostředí v okolí své školy. Své výstupy sdílejí v mezinárodní databázi na www.globe.gov, kde jsou k dispozici všem. Program GLOBE v České republice koordinuje TEREZA, která se věnuje vzdělávání přes 20 let.

Naše škola aktivně pracuje na Globe programu od roku 2006, pozorování a měření jsou součástí vzdělávacího programu a díky podpoře rodičů se zúčastnila i většiny Globe Games v ČR.